Kváskový chleba

23.04.2020

Základní kváskový chléb

Ingredience:
160g kvásku
230ml vlažné vody
400g pšeničné chlebové mouky
10g soli
kmín podle chuti

  • Smícháme kvásek s vlažnou vodou, přidáme mouku, sůl a kmín a vše důkladně promícháme. Hněteme tak dlouho, dokud není těsto kompaktní a netrhá se. Necháme cca 3h odpočívat, aby těsto hezky nakynulo.
  • Po nakynutí si dáme těsto na vál a překládáním a utahováním z něj vytvarujeme bochánek, který pak hezčí stranou uložíme do ošatky, kterou máme pečlivě vysypanou moukou nebo kukuřičným škrobem. V ošatce necháme 3-4 hodiny dokynout na lince nebo ho uložíme na noc do ledničky (před pečením necháme cca hodinu na lince). 
  • Předehřejme si troubu na 230°C. V troubě si nahříváme i plech, na který pak přesuneme chleba a pod plechem pekáč na vodu. Nyní si těsto vyklopíme na prkýnko s pečícím papírem. Podle libosti nařízneme a pak přesuneme na pečícím papíru do vyhřáté trouby. Vzápětí vlijeme vodu do nachystaného pekáče pod plechem a troubu rychle zavřeme, aby v troubě vznikla pára. Pečeme na 230°C cca 30-35min. 


Originál receptu:  https://www.youtube.com/watch?v=2FVfJTGpXnU 

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky