American Apple pie
27.09.2019

Ingredience:
Na těsto:
325g hladké mouky
230g studeného másla
1 lžíce cukru
1 lžička soli
4-8 lžic ledové vody
Na náplň:
6-7 jablek
skořici
muškátový oříšek
vanilkový cukr nebo vanilku
máslo
ameretto
- Do foodprocesoru si dáme 1/2 mouky, sůl, cukr a přidáme na kostičky nakrájené studené máslo a několika rychlými otočkami smícháme máslo s moukou do hrubé drobenky. Přidáme zbytek mouky, zase několika rychlými otáčkami smícháme.
- Pak si směs předáme do jiné mísy a přidáme 4 lžíce ledové vody. Rychle spojíme dohromady. Pokud je těsto sále příliš drobivé můžeme přidat ještě 1-4 lžíce vody. Těsto si rozdělíme na dvě části jednu větší, jednu menší a zabalíme do potravinářské folie. Doporučuji vytvarovat do kulaté placky, ale pozor - těsto nesmíme moc osahávat, aby zůstalo pěkně ledové. A dáme odpočinout do lednička aspoň na jednu hodinu.
- Mezitím si můžeme připravit jablka. Jablka nakrájíme na kostičky, hodíme do hrnce a lehce povaříme, aby pustila vodu. Přebytečnou vodu slijeme. Do jablek přimícháme cca malý panák ameretta, podle chuti skořici, špetku muškátového oříšku a balení vanilkového cukru. Podle chuti můžeme přidat i cukr. Na závěr do teplých jablek zamícháme máslo.
- Rozehřejeme si troubu na 180° - 200°C.
- Větší balíček těsta si vyndáme z lednice, přílišho nehněteme a rovnou rozválíme na placku, kterou použime na dno koláče. V těstě uvidíme kousíčky másla. Vložíme do koláčové formy, upravíme a dáme na chvíli do lednice nebo ještě lépe na chvíli do mrazáku.
- Vyndáme si formu s těstem, vlijeme na ní jablíčka, upravíme a z menší části těsta si vyválíme placku a buď nakrájíme na stejné proužky, z kterých pak uděláme mřížku nebo celým plátem přikryjeme koláč. Pokud přikryjete koláč celým plátem - doporučuji udělat do něj pár "ozdobných" otvorů. A zase vložíme na pár minut do mrazáku.
- Vrchní část koláče/těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme do trouby a pečeme přibližně hodinu, dokud těsto není krásně zlaté.
originál receptu: https://www.inspiredtaste.net/22662/flaky-pie-crust-recipe/